torsdag 23. februar 2012

Arbeidsuke og kirkehelg!

Arbeidsdagene her er ofte uforutsigbare og preget av mye venting. Forrige uke hadde jeg planer om å få øvd litt hver dag og jeg ville begynne på rapporten som skal leveres før 1.mars. Jeg lagde meg til og med en timeplan! Det blei ingen øving, og ingen skriving.

Ettermiddagene blei brukt til leksegjøring! Siste uka i februar er det vinterferie på Acacia, og iløpet av den uka er det world book day (eller noe), så den skal feires siste skoledag. Dagen før, torsdag, skal det være et spell-a-thon, som er en svær spelling test. Ungene skal skaffe sponsorer (foreldre)som skal sponse en sum per ord de staver rett. Pengene skal gå til å kjøpe nye bøker til biblioteket. Prøv det på en skole i norge!
I tillegg hadde Viljar i oppgave å lage en modell av en sfinx, og Eirunn skulle lage en modell av en hel miljøvennlig by! Det blei mye trolldeig og maling, men resultatene blei veldig bra!

Eirunns by klar til levering
Viljars sfinx under utforming! Ferdig malt versjon dukker opp etterhvert
Etter lunsj var det på tide å hente jentene på skolen. Viljar har sjakk på tirsdager og er ferdig en time seinere. Han var forresten på sjakk igjen i går, og han rykker stadig oppover på "lista". Neste gang må han spille mot han som leder! Han gleder seg, selv om han er rimelig sikker på å tape. Det er visst ingen som slår sjakkmesteren.

Det var den arbeidsdagen! -ikke helt, da. Vi har åpen datalab på tirsdager og torsdager om kvelden, og det føles ganske meningsfullt. Studentene har veldig mange oppgaver som skal leveres denne terminen, og de fleste må skrives på data og printes. Veldig få har egne maskiner, så datalabben er alltid full. Det hjelper ikke at halvparten av maskinene ikke funker... Av og til kan vi til og med hjelpe dem med ting!

Onsdag ble en møtedag. Mye gikk med til å høre om en workshop som har vært i Lusaka. Mange gode ideer, men så var det å ta det videre derfra... Vi hadde et møte med Patrick der vi diskuterte hva vi kan gjøre med ICT. Vi, eller mest Bengt, har blitt ICT-lærere for preschoolgjengen, og vi fant ut at vi skal lage en preschool-blogg i tillegg til å lære dem å bruke mail, face book, you tube, og nettet generelt. Så håper vi at vi kan utvide til koret, og at det skal bli populært, og at andre lærere hiver seg med og vil lage blogger til sine klasser/avdelinger. DALICE har også en hjemmeside som virkelig trenger oppdatering, men da må vi lære litt om det  først.. .www.dalicepreschoollivingstone.blogspot.com

Torsdag hadde vi en avtale med rektoren på Nansanzu skolen, trodde vi.... Vi fikk ihvertfall snakket litt med Trine og Britannia om hvordan de hadde det, og så gikk vel stort sett den arbeidsdagen også...

Fredag var en bra dag! Vi hadde en ny avtale med rektoren på Nansanzu, og denne gangen gikk det fint. Han var veldig fornøyd med studentene som hadde vært i lærerpraksis, og håpet at samarbeidet ville fortsette. Trine var ikke helt i form, og vi var litt redde for at det kunne være malaria, så vi sendte henne til den legen Viljar hadde vært hos tidligere. Det var ikke malaria, men en mageinfeksjon! Hun fikk MASSE medisiner, selvfølgelg. Siden Trine snart skulle hjem, og hun var i rimelig ok form, dro hele familien sammen med dem ut på Zambezi Sun for å spise buffet om kvelden. Det var bra, som vanlig!

Helgen var fyllt med nye opplevelser igjen! Likando sin mamma og vår kollega, mrs Sitali, hadde invitert oss med i kirka (New Apostolic) både lørdag og søndag. Lørdag, etter karatetrening og vaffelspising, var vi i en ganske stor kirke nede i byen, og det viste seg at det skulle være en slags generalprøve/opptak før en stor konsert de skal ha 3.mars i forbindelse med besøk fra Tyskland. Det var overveldende på mange måter! Først sang barnekoret, som vi syntes var digert. De sang ganske fint også, og 4 små barn var solister. Rørende!
Så spilte orkesteret.... hm... Men de har faktisk et slags orkester med fioliner, bratsjer, celli, klarinetter, trompeter, tuba og kanskje noen fler. Hvor mange kirker i norge har det? Men det var ikke spesielt fint. Voksenkoret var utrulig svært! 200 stk? Lyden var øredøvende, og orkesteret drukna fullstendig (heldigvis!). Absolutt alle så kjempeengasjerte ut, og det kunne høres også! Jeg må si jeg likte best lyden av bassgruppa...!;-) Jeg tok visst ikke noe bilde, bare video, men jeg får nok sjansen en annen gang. Jeg er blitt innvitert til å være med å spille...:-/  Seansen varte i minst to timer uten pause, så både vi voksne og ungene var ganske klare for å komme oss ut etterhvert.
Søndagen var vi i en litt mindre kirke, men samme menighet, ikke så langt unna DALICE. Der var det også voksenkor, barnekor og orkester (samme som dagen før?), men ikke fullt så mange korister. Vi traff på mange kjente fra DALICE, men også Olive og Joy, og noen av lærerstudentene fra Trondheim.
Her er voksenkoret. Likando var med!
Her er orkesteret, ledet av Mr Oscar som også er musikklæreren på Acacia!


Det var både nattverd og barnedåp, så det tok et par timer igjen. Ungene begynte å bli lei, så vi lagde kryssord på programmet!
På veien hjem dro vi innom butikken til Olive. Viljar skulle få seg ny skjorte!

Begge var veldig fornøyde! Joy blei med oss hjem en tur, og jammen kom noen nabounger på besøk også!

De er sønn, datter og nevø av en kollega som alltid hilser på oss med navnene våre, men som vi aldri husker hva heter...
De dro igjen etter en stund, og så kom Mr Samwinga sine unger på besøk. Han er Viljar sin lærer på skolen, og han har en gutt i Viljar sin klasse, en i Eirunn sin klasse og ei jente som er litt yngre enn Ingfrid.
Guttene fikk med seg Bengt!

Jentene ser på film
Så var helgen over, og alle var enige om at det hadde vært en fin helg!
Må bare legge ved noen bilder til:
Banantreet i hagen vår!
Naboens nattblomstrende kaktus!

Ingfrid i kobra
Eirunn i bru, sidelengs...


1 kommentar:

  1. Hei igjen

    Nå har vi bestilt billetter og kommer nedover i juni. Tror at vi er hos dere 25 juni, og reiser fra Zambia 7 juli. Vi skal innom Krugerparken på vei hjem. Vi gleder oss masse, slev om ungene er bekymret for vaksinering... Vi slipper heldigvis "billig" unna med kun gulfeber og ungene trenger påfylling av hep A.

    Ellers har vi hatt noen skikkelig flotte vinterdager her i Tromsø med nysnø og kanonvær. I neste uke er det vinterferie, og da skal jeg og jentene reise på besøk til Ragnhild på Ås.

    Kos dere masse, og supert at dere er så flink til å skrive og legge bilder på bloggen.

    Oddrun

    SvarSlett