onsdag 8. februar 2012

For å gjøre en lang historie relativt kort...

Mye har skjedd de siste ukene!
Stine, Bengt sin søster, og kjæresten, Francesco, har vært på besøk, to studenter fra Tromsø har kommet for å ha praksis her, Tove og Lars Åge fra Tromsø har vært her, det har vært opprør blandt studentene, og jeg har hatt min første undervisning. Alt sammen samtidig!

Det er vanskelig for oss å si så mye om opprøret, for vi har igrunn ikke forstått helt hva det har gått ut på, og heller ikke hva ledelsen har gjort med det. Nå er det rolig og tilbake til normalt. 5 studenter er utvist for et år, og mange andre får brev (???) fra disiplinærkomiteen. Det er visst en konflikt som har pågått i flere år, og noen studenter har bestemt seg for at alt er rektor sin feil. Reglene på skolen er ekstremt strenge. Det er regler for påkledning og leggetider, studentene får ikke gå på bar/cafe, gutter og jenter får ikke spise sammen, og de bor i separate bygninger. Vi tror dette er en del av problemet. Det er ikke skolen som lager disse reglene, det er det kirkerådet som gjør, for det er de som eier skolen.
Det har vært uro helt siden studentene kom tilbake etter jul, -uten at vi har merket noe til det! -men det toppet seg da noen kastet steiner på Patric da han skulle hente den syke gutten som seinere døde, for å ta han til sykehuset en natt. Dagen etter kom Trine og Britannia, lærerstudentene fra Tromsø. Vi glemte nesten å hente dem på flyplassen! Ingenting var klart, og det var ikke aktuelt å ta dem med til DALICE. Vi syntes nesten det var litt ekkelt å være der selv, men alle, studenter og lærere, forsikret oss om at vi ville være helt trygge. Vi tok med Trine og Britannia på Waterfront for å spise og se på elva og apene .Dagen etter døde den stakkars studenten, og både opprør og evt straff for steining ble satt på vent til etter begravelsen. Den helga kom Stine og Francesco, og vi tok med alle sammen til Victoria Falls og Zambezi Sun for hygge oss og komme litt unna. Det var MYE mer vann enn sist vi var ved fossen, så vi blei søkkvåte, alle sammen! S og F skulle bo hos oss, men etter et par netter med veldig lite søvn, flyttet de ned på Jolly Boys.
Mandag var det begravelse, og resten av uka var ganske anspent. Bengt og jeg klarte ikke helt å få tak i hva som ble bestemt/gjort, men lærerne var ikke blide. De ville at de som hadde kastet steiner skulle straffes.
Bengt og jeg tok med studentene litt hit og dit. Vi var innom Nanzanzu skolen, der de skulle ha utplassering, og de fikk en liten omvisning på DALICE.
Torsdag dro S og F på en 4-dagers (det blei 5 dager) tur til Botswana og Zimbabwe.
Fredag hadde jeg mine første undervisningstimer og Bengt var på øvelse med koret. Vi glemte nesten at Viljar skulle i bursdag til en klassevenninne, og at alle skulle komme på middag dit etterpå. Det ble en lang kveld for ungene! Bursdagsbarnet og familien bodde i et GIGANTISK hus ute i bushen. Jeg er sikker på at et av soverommene deres var større en hele huset vårt her! Det var masse folk, og gratis mat og drikke til alle.
Det eneste vi gjorde den helga, var å ta en tur til Maramba Lodge, der vi ikke hadde vært før. Den er drevet av noen av foreldrene på Acacia skolen. Maten var ok, og det var morsomt å se på apene som svingte seg i trærne på andre siden av elva. Fint basseng hadde de også!
Mandag morgen fant vi ut at studentene protesterte! De hadde marsjert inn til byen og lagde masse oppstyr. Vi fikk høre at det antagelig var fordi 5 studenter hadde blitt utvist på fredagen for å være hovedpersonene bak alle nattlige møter og steininga. Vi hadde kommet på i helga at visumet vårt hadde gått ut, så vi var rimelig nervøse da vi kjørte med Patric til Immigration. Han sa at vi kunne risikere å bli sendt rett ut av landet! Da vi kom dit, tok vi på oss offerrollen og Patric skravlet i vei om innbrudd og opprør, og damen på kontoret var rystet, og stemplet passene våre uten noe om og men. HURRA!!!
Tirsdagen var vi med Tromsøstudentene på Nanzanzu skolen og vi hentet Tove og Lars Åge på flyplassen. Vi fikk høre at hvis ikke DALICE var i gang igjen dagen etter, kunne den bli stengt i 6 mnd!!! Hmmm...
Onsdag var studentene tilbake, og undervisninga fortsatte. Stemninga var fremdeles litt spendt.. S og F kom tilbake fra tur. De hadde hatt det veldig fint, men begge ble syke da de kom tilbake, så vi så ikke mer til dem den uka:-( Vi fikk snakket en del med Tove og Lars Åge om ting og tang, og det var veldig bra!
Helga begynte bra med at Eirunn ble student of the week! Så var det bursdagsfeiring for meg på lørdag, med besøk i krokodilleparken og middag på Olgas. Søndag var S og F sin siste dag. Vi dro innom Olive sin butikk på Dambwa North marked, var på kjøretur på landsbygda og så et digert Baobabtre, og vi var på sunset cruise. Fransesco var ikke med på cruise. Han måtte finne en termittue! Han har nettop lest en bok om dem og blitt veldig fasinert! Vi avsluttet kvelden med Francescos Risotto på Jolly Boys.
Nå er situasjonen på jobb ganske tilbake til normalt.
Mange detaljer fra de siste ukene er ikke fortalt her, men vi må jo ha litt å fortelle når vi kommer hjem også! Ungene venter på å få bruke maskina, så jeg får skrive videre en annen gang!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar