lørdag 21. april 2012

Siste ferieuke i denne omgang


Ikke bare elefanter paa DALICE!
UKE 16

Saa var det loerdag igjen, og det er nesten en uke siden vi kom hjem fra Zimbabwe. Ungene har krangla MYE denne uka! De har ferie fremdeles, og det skal bli bra aa faa dem tilbake paa skolen til venner og oppgaver paa mandag. I gaar hadde vi besoek av Mr Samwinga sine unger, Joseph, Paul og Esther. Det hjalp! Naboguttene som Viljar pleier aa leke med er paa ferie, og vi savner dem alle sammen! For noen dager siden var jentene paa besoek hos soestrene Thale og Dahane paa Zambezi Sun, mens Bengt, Viljar og jeg koste oss med gratis og litt raskere internet paa Chanters. Det var likevel ikke bra nok til at vi fikk oppdatert noe som helst. Viljar lengter etter Kingdom Rush!

Det store samtaleemnet har selvfoelgelig vaert skytinga paa ZigZag, som er en av vaare favorittkafeer her nede, men vi har ogsaa foelgt litt med paa retssaken i norge. Rart aa se og hoere norsk paa TV! -og ikke saerlig hyggelig. 
Det finnes informasjon om skyteepisoden paa ZigZag i nettutgaven til The Post (Zambiapost.com) og lusakatimes.com. Det vi har hoert er at den spanske piloten ble skutt mens han snakket i mobiltelefonen. Kanskje han ikke hadde faatt med seg hva som skjedde, eller kanskje de trodde han ringte politiet. En fransk kvinne er ogsaa alvorlig skadet, og ble fraktet til Lusaka rett etter ranet. Utrolig brutalt og ufattelig at noen kan gjoere saant! Det var i 2030-tida, og de fleste satt der og spiste middag, bl a en norsk delegasjon fra Olje- og energidepartementet, de ble intervjuet i en av avisene(husker ikke hvilken). Den spanske pilotens familie skulle komme til Livingstone dagen etter, han hadde kone og en soenn paa aatte aar. Det var planer om at han skulle begynne i Eirunn sin klasse paa Acacia, og de skulle kanskje flytte inn i nabohuset til familien Gilbert. Hjerteskjaerende. Tyvene fikk med seg ca 5000 kr og noen mobiltelefoner. Det har vaert mye politi i gatene i det siste, saa de tar visst dette serioest. "Alle" snakker ogsaa om at Zambia ikke har raad til dette, at Zambias viktigste turistby ikke kan vaere utrygg.

Paa jobb har 2.aars distant education studenter dratt, og 1.klassingene har kommet. De er helt nye, saa naa er det informasjonsmoeter og presentasjon av laerere. I dag, (loerdag!) skal Bengt paa ICT informasjonsmoete og oppfordre alle som ikke kan noe data til aa komme til oss for aa laere om internet og word saann at de kan finne informasjon og skrive oppgaver digitalt. Hvis de har tilgang paa maskiner, da…

Jeg begynte aa ta bilder og samle inn informasjon om alle ansatte for aa legge ut paa hjemmesida til DALICE. Det er ganske mange! Da jeg skulle begynne aa legge ut informasjonen og bildene, var hjemmesida borte!!! Account suspended!!! Patrick proever aa faa kontakt med han i Lusaka som har laga sida, men det er ganske kjedelig aa vente, og jeg har en foelelse av at det kan ta tid. Som alt annet. Hvor vanskelig er det aa lage en ny hjemmeside, Haavard? Hmmm…

Ja, og saa er elefantene tilbake! De har luska rundt paa DALICE hver kveld hele uka og oedelagt masse. Vi har landbruksstudenter (Kelvin) som har planta prosjekter, men de er borte. I tillegg har DALICE groennsakshager og frukttraer baade for aa selge og "mate" studentene, men det meste av det er ogsaa oedelagt. De hadde planta chili for at elefantene skulle holde seg unna, for det sies at elefanter hater chili, men de har spist chilien ogsaa… Det er nok bare et tidsspoersmaal foer vi har dem i hagen. Da blir det vel ingen bananer paa oss!

Til slutt en liten en fra tea break: WRESTLING paa TV!!! TVen staar paa hele tida paa tea break, og i det siste har det vaert mye wrestling. Er det mulig?!?! Her sitter voksne, utdannede college-laerere og diskuterer skolens oekonomi, timeplaner, studenter sin oppfoersel og alt annet som har med DALICE aa gjoere, mens de gloetter bort paa folk som denger hverandre helseloese (ihvertfal tilsynelatende) til publikums store jubel! Me no understand!

Naa er Viljar og Eirunn ferdige med dagens karateoekt, Bengt og jeg har jogga hver vaar tur, og Ingfrid har drukket the. Det blir spennende aa se om vi har varmtvann hjemme! Bengt har vel foersteretten i dag siden han skal paa jobb snart. I morgen skal vi i kirka for aa se etter Mr Oscar, musikklaereren paa Acacia. Buen til Eirunn har gaatt i stykker (en skrue som ikke funker), og vi haaper han vet om noen som kan fikse. Kanskje det blir Lusakatur paa oss igjen? Eirunn har nettop laert seg hele "Mannen og kona" (Hekla staalstrenga), og er veldig ivrig for tida, saa det er veldig dumt hvis hun maa ta lang pause naa!
Vi krysser fingre og taer!

1 kommentar:

  1. Oj oj så masse som skjer nede hos dokke!forferdelig tragisk med skyting...Skummelt..
    Så fint bilde av Ingfrid. Ho har jo blitt blondine:)!
    Lykke til med elefant innvasjonen.. Kjedelige greier!
    Skal hilse fra gjengen her!
    Sigrid:)

    SvarSlett