søndag 17. juni 2012

søndag uke 23 + uke 24

Sist uke ble avsluttet med kakebord på Royal Livingtstone hotell; Det var nå en ukes midt-i-skoletermin-ferie, og slikt må markeres! Eirunn fant en jordbærkake som var supergod, og spiste 7 kakestykker før hun måtte gi seg!

Og her er ene halvdelen av kakebordet. Eirunn græbber til seg siste rest av jordbærkaka.

Mandag våknet vi opp til en iskald Zambisk vintermorgen. Men ungene visste råd, og benket seg foran TV'n med dynene sine.

I 11-tida var det på tide for meg og kollega Mr. Sissii å legge avgårde til Namwala, 360 km nord for Livingstone. Pga av at de fleste bensinstasjonene var tomme for drivstoff, fikk vi plutselig tidstrøbbel, men satte likevel av tid til å slå av en rolig prat med en annen Dalice-kollega vi møtte i byen.


På denne bensinstasjonen sto vi i kjeeeempelang kø, og da det endelig var vår tur, fikk vi bare fylle 20 liter. Vi måtte innom flere før tanken var full og vi kunne kjøre ut av Livingstone. Gutta på bensinstasjonen sa at dette var et problem i hele regionen fra Lusaka og sørover. Jeg ble ganske nervøs for at vi skulle strande i ukevis i bushen, men Mr. Sissii forsikret meg om at "it'll be o.k." Kan ikke med hånda på hjertet si at det var spesielt beroligende.


 Et av tettstedene vi kjørte forbi på vegen til Namwala: digre lastebiler med (som oftest) maismel, noen få butikker og masse selgere med bananer, kull, kontantkort, scones, tørkafisk og brus.

Mr. Sissii mente det måtte tas bilde av sjåføren. Vi kjørte med hans bil, men jeg var sjåfør hele vegen fordi Mr. Sissii etter sigende hadde glemt sertifikatet et eller annet sted nordpå i landet. Det var forsåvidt en god løsning, for det var politikontroller hele tida. Mr. Siissi humret godt da politiet gang på gang bare vinket oss videre uten å sjekke noe som helst: "Why?? It's because you're white!"

Vet ikke om vi har nevnt dette før, men det pågår en telefonselskapkrig her i landet. Veldig, veldig mange bygg langs landevegen er malt i enten skrikende rødt, gult eller grønt for henholdsvis Airtel, MTN og Zamtel.

Helt fantastisk solnedgang da vi nærmet oss Namwala. Og stadig flere kyr som krysset vegen foran oss...

Da vi kom fram til Namwala, hadde de flinke lærerstudentene Paul, Benson, Westton og Carlos ordnet oss et flott rom på en Lodge midt i sentrum! Benson skulle også prøve å finne bensin (Ha! Ha!) og etter de hadde bært bagasjen vår til hytta, takket de høflig for seg og gikk hjem for  forberede seg til neste undervisningsdag (en oppvartning man selv i sine villeste drømmer ikke kunne forestilt seg i Norge, men likevel: det er litt flaut og bli bukket til og kalt "sir" og "boss" hele tida), og vi slo oss ned på rommet og rakk siste del av EM-sendinga den kvelden. Etter en times tid kom meldinga "Sir. Found fuel. Benson". Snakk om gladmelding! Etter tomme bensinstasjoner hele vegen til Namwala, var vi virkelig begynt å bli bekymret!



Slik så lodgen vår ut i morgenlys. Det var kaldt! Jeg satte meg i kafeteriaen og spiste frokost til 30 kr, men det syntes Mr. Sissii var altfor dyrt, så han gikk på markedet og spiste scones og drakk te for 10 kr!


Kafeteriaen. Jeg var den første av gjestene, klokka var 0600.

Ingen oppvarming i lokalet, men etter 4-5 kopper te var formen betraktelig bedre!

Mr. Sissii tok et bilde av meg og nestkommanderende (husker ikke navnet, veldig hyggelig dame) i morgengryet på Lubanga Chabongwe Basic School. Her begynner elevene på skolen kl 0720!

Mange av ungene var veldig kalde tidlig på morgenen. Denne gutten hadde satt seg farlig nært en av de mange søppelgropene (søppel og tørt gress brennes daglig) for å få litt varme i kroppen.

 
Så var vi i gang med første time: Westton skulle undervise i Zambian Languages! Dagens emne var navn på Chitonga, og når de ikke snakket Chitonga, gikk det på det lokale språket, Ila. Tror det må være by far den merkeligste student-observasjonen jeg har vært på.

Plutselig spratt Mr. Sissii opp og begynte å ta bilder. Westton virket å ta det med stoisk ro, og alle barn i Zambia elsker å bli tatt bilde av (selv om det ikke akkurat ser sånn ut på bildet). Legg merke til vikingen bakerst i lokalet som har på seg jakke, fleece og lue! Pinlig!

Senere på dagen var det Benson sin tur. Her underviser han i geografi, temaet var "Rivers in Zambia". Visste du at de fire store elvene i Zambia er Zambezi, Luangwa, Kafue og Chambeshi? Benson var god! Han foreleste først og utfordret elevene etterpå til å tenke over hvorfor folk hadde slått seg ned langs elvene og hva man kunne bruke elvene til.

Og til slutt på tirsdagen observerte vi Paul Hadinke som underviste i matematikk. Dagens emne var brøk. kanskje en tanke abstrakt (altså helt uten kjente praktiske eksempler som appelsin, kake osv), men Paul klarte seg bra! Mr. Sissii likte ikke antrekket hans: genser isteden for dressjakke og uten slips! Tenke seg til!


Mr. Sissii satt dypt konsentrert og observerte studentene. Veldig dyktig fyr, og (i motsetning til visse andre) ulastelig antrukket.


På et tidspunkt måtte også jeg opp å ta bilde av klasserommet. Dette er en 8.kl. på Lubanga Chabongwe Basic School.

Et digert tre som var felt rett ved skolen var elevenes beste lekeapparat. Tror ungene våre hadde likt seg her!


Etter dagens dont kjørte vi inn til Namwala sentrum og spiste kylling, chips, bream(fisk) og nshima. Veldig koselig sted, Namwala! Hyggelige folk (Ila tribe) og kyr og høns overalt; i gatene, i sentrum, i skolegården...


En strek i regninga var at vi ble kastet ut av den fine lodgen vi hadde bodd på natt til tirsdag. Det kom et helt gjeng som skulle ha workshop, og de hadde forhåndsbestilt, så da måtte vi ut. Det var også fullt på alle de andre lodgene i og rundt Namwala, men til slutt klarte studenten Benson å finne et svært slitent lokale til oss. Låsen var nesten ødelagt, og et moderat rykk/skyv ville enkelt ha brutt opp døra. Litt ekkelt, men bondelandet føltes likevel mye tryggere enn Livingstone. Dama som styrte plassen hadde på forhånd sagt "Yes, of course there is warm water", men vi hadde ikke forestilt oss at hun skulle komme med det i bøtte...


Mr. Sissii prøvde å flykte fra virkeligheten ved å krype helt under dyna. Også bruker han ikke myggnett, gale mannen!

 Kl 06 onsdag spiste vi frokost på Lordside. Koselig og enkelt. Kaffe, toast og egg for 10 kr!


Soloppgang i Namwala...absolutt praktfullt! Resten av dagen fikk vi det travelt. Vi skulle observe Carlos sine timer, og ha en prat med alle studentene. Vi skulle fylle ut et ganske omfattende skjema for hver eneste time, og studentene skulle ha kopier av alt. Trøbbelet begynte da strømmen gikk på skolen. Vi fikk da ikke tatt kopier, så vi kjørte til byen der det skulle være en bod/butikk på markedet med kopieringsmuligheter. Så viste det seg at strømmen hadde gått i hele området, og vi måtte dermed skrive av (kopier av) alle 8 skjemaene! Pga av alt styret ble det ikke tatt flere bilder, men turen hjem ble veldig hyggelig. Vi opplevde ingen farlige situasjoner, og vi klarte å rekke hjem før det ble mørkt (det anbefales ikke å kjøre på landevegen etter solnedgang). Mr. Sissii viste seg å være en super turkamerat!

Hjemme hadde ungene hengt opp bildene sine på stueveggen mens Heidi var ute. Slik ble det! Ganske koselig, faktisk!




Fredags ettermiddag tok vi oss en tur til Vic Falls, denne gang var vi mest på oversida av fossen. Ungene koste seg og vasset i det kalde elvevannet. Fossestupet rett i bakgrunnen!




Lørdag hadde vi hjemmedag, men på kvelden dro vi på Fairmount Hotel og spiste sein middag. Kokken er indisk, og vi koste oss med sterk og god mat! Vi må nok tilbake hit.


Søndag (i dag!) er farsdag i Zambia (og store deler av verden?) og jeg fikk kaffe og sjokolade og kort på senga fra ungene! Helt crazy morgen, sto ikke opp før 0830!!!! Ny rekord i Zambia! Senere på dagen var det te, vafler og vri åtter. De små krypene lot meg ikke vinne!

Senere på ettermiddagen gikk turen til Livingstone museum. Mye større og bedre enn vi hadde forventet! Ungene storkoste seg!

Søndagsmiddag til hundene: nshima, gammel havregrøt, kokte nyrer og rester fra indisk restaurant. Yummy! Heidi ble ganske blek av synet og lukta, men hundene spiste opp alt!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar