tirsdag 3. januar 2012

Margareth, Likando og Kelvin

Margaret, Likando og Kelvin

Disse tre personen jobber i og rundt huset vårt.
Margaret er i slutten av 40-åra. Hun var gift med en mann i 10 år, men da hun ikke fikk barn, bestemte familien hans at hun måtte dumpes. De hadde hatt et godt liv og bra med penger, men Margaret mistet alt. Uten utdanning og barn, og godt voksen, er det ikke mange muligheter i dette landet. Nå forsørger hun også 8 foreldreløse barn/ungdommer(de yngste er tvillingguttene på 10) som hun er tante til. De bor sammen med foreldrene hennes nord i landet. Arbeidsuka hennes har til nå vært to dager med vask av klær og hus hos Tove og fire dager med det samme hos nabo og kollega Edith. For det har hun tjent 400 000 kwacha pr mnd, dvs litt over 400 kr. Det er vanlig lønn for hushjelp.
Tove har fortalt at Margaret gjør en veldig god jobb og er til å stole på. Vi hadde derfor håpet å få ha henne tre dager. Ungene er nemlig ferdige på skolen kl 14 eller 15, og vi skal egentlig være på jobb helt til 17. To dager i uka har Tove hatt åpen datalab på kvelden, så vi tenkte at vi kunne fortsette med det, og dermed forsvare at en av oss gikk tidlig hjem de to dagene. Problemet var bare at Edith hadde Margaret først, og egentlig hadde lyst til å beholde henne eller evt gi henne enda mer jobb. Margaret  vil jobbe mest mulig hos oss, for da får hun antagelig mer betalt for mindre jobb, og det vanker muligens noen bonuser (utslitte klær, matrester, gamle ting som ikke blir brukt…), men vi vil jo ikke bli uvenner med en nabo og kollega! Margareth begynte faktisk å gråte en gang vi snakket om disse tingene. Hun vil så gjerne ha tid til å lære seg å sy! Da ville hun kunne tjene litt ekstra penger. Tove sine foreldre har gitt henne penger til en halv symaskin, og en skredder i nærheten har sagt at hun kan komme og lære, men hun jobber jo seks dager i uka! Jeg tror målet er å kunne skaffe seg et eget sted å bo.
Jeg snakket med Edith om at vi gjerne ville ha Margaret tre dager, og hun sa at hun skulle tenke på det. Hun hadde nemlig “mistet” den forrige hushjelpa til en annen FK-deltaker…
Mens hun tenkte, kom jeg i prat med en annen kollega,- Grace! Jeg fortalte om vårt problem med ungene, og hun sa at hun hadde både en niese og en datter som kunne trenge noe å gjøre et år. De var 17 og 18 år gamle. Grace sin mann døde for en del år siden, så hun er alene med sine fire barn og niesen. Hun lovte å snakke med jentene og ta kontakt med meg i løpet av et par dager. Dagen etter var jeg ikke på tea break, men etter to dager kom Grace til meg på tea break og sa hun hadde gode nyheter! Datteren hennes, Likando, ville gjerne ta jobben. Likando er nettop ferdig med videregående, men må vente et år før hun kan komme inn på college. Hun vil gjerne bli advokat, og venter spent på resultatene fra eksamen! Vi fikk møte henne samme dag, og hun virket veldig søt og hyggelig. Ungene likte henne også med en gang. Vi avtalte at hun skal komme tre dager, men at hun ikke trenger å komme veldig tidlig siden hun må bli til 17. Foreløpig har hun passet ungene to ganger, og de sier det er veldig gøy, bortsett fra at hun vasker opp og koster gulvet veldig myeJ
Tilbake til Margareth. Edith var ferdig å tenke, og sa at vi kunne få ha henne tre dager. Jeg sa at vi kunne fortsette som før, så da ble det sånn. Da vi bodde i hagen til familien Weeks, fikk vi levere klesvasken til et vaskeri som en av de ansatte der eide. Det var utrolig deilig å få klærne tilbake reine, strøkne og bretta, så vi spurte om det var mulig å fortsette med det. For 20 000 kwacha pr store dunk med klær(20kr) kunne vi det! Det betyr at Margaret ikke trenger å bruke tid på klærne våre, og så ivrig som Likando er etter å vaske og ordne, trenger vi ikke Margareth to fulle dager. Jeg sa til henne at hun kan komme en dag der hun kanskje må bli til 17 noen ganger, men den andre dagen kan hun gå til lunsj eller kanskje ta fri. Vi snakket også om at hun ikke burde jobbe lørdager hos Edith, men det er visst litt vanskelig både for Margareth og for oss å ta det opp. Jeg tror likevel Margareth var litt lysere til sinns da hun gikk den dagen.
Seinere har jeg fått høre fra Edith at moren til Margaret er blitt syk, og at hun måtte dra nordover. Jeg håper alt er bra med dem, og at det ikke betyr mer trøbbel for Margareth!
Kelvin jobber i hagen. Vi har en ganske stor hage med en liten maisåker, bananpalmer, litt basilikum og masse blomster og busker. Kelvin studerer på DALICE og har jordbruk som studieretning. Han kommer fra en fattig landsby utenfor Livingstone. Etter å ha møtt oss en gang, husket han navnet på alle ungene! Tove har hjulpet han med litt skolepenger i tillegg til å gi han jobb. Så lite lønn som han får for jobben, så synes jeg det er greit å fortsette med det. Han er innom her nesten hver dag og vanner, raker , luker og ordner, og for det er lønna 170 000 kwacha pr mnd. Vi tenker å kanskje justere den litt opp…
For noen dager siden spurte han forsiktig om jeg kanskje synes det var en god ide å plante tomater! Det syntes jeg, og spurte om det var mer vi kunne plante. Han hadde mange forslag, bla a vannmelon, broccoli, gulrøtter, “anything”! Så gøy!
Vi kommer til å betale ca 800 000 kwacha (900kr) for klesvask, husvask, barnepass, litt matlaging og handling og hagearbeid pr mnd, fordelt på tre personer og et vaskeri. Det føles ganske sprøtt. Vi får se om det er noen annen måte vi kan hjelpe dem litt på, sånn som Tove har gjort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar