tirsdag 6. desember 2011

1.-3. Desember

Avreise og ankomst

Klokka 1015 letta flyet fra Tromsø, og vi kunne se ned på byen for siste gang på ett år, lykkelige for at vi faktisk klarte å komme oss avgårde! Stakkars Jan og Greta ( Bengt sine foreldre) har nok brukt ganske mye tid på å rydde opp etter oss! Det så rimelig bomba ut hos dem...:-/
Etter nesten to timer til Oslo, fire og en halv time på Gardermoen, ca to timer til Frankfurt og et par timer der, var vi klare til å gå inn på det store flyet til Sør-Afrika. Ungene (og Bengt) var veldig imponerte over størrelsen, tv-skjermene med mange filmer, utdeling av sokker og toilettsaker og gratis mat og drikke! Det ble likevel en lang natt med lite søvn, og vi var glade for å lande neste morgen i Johannesburg. Flyplassen der var ganske stor og moderne med mange fine butikker, og vi holdt nesten på å miste neste fly fordi vi(jentene!) var i butikker og ikke helt hadde fått med oss at vi måtte stille klokka en time fram! Vi hadde fått høre at flyet til Zambia kom til å være trangt, fullt og humpete, men det var ihvertfall ikke noe værre enn et vanlig SAS eller Norwegian - fly i Norge! -og i tillegg var maten gratis:-)
Endelig kom vi under skydekket og kunne se utover det flate landskapet med Zambezi river og Victoria Falls. Ganske stor forskjell fra Norge og Tromsø! -men veldig fint! Ifølge YR, skulle det være 25-28 grader her, men det var 32 grader da vi kom, og det steg en del utover dagen... Puh! Vi kom fort og greit igjennom passkontrollen (var forberedt på at det kunne ta en time!), fikk hentet alle de fem stooore koffertene, og ble møtt av Tove som avslutter sin utveksling nå og Patrick som er leder for The international commite. De hadde med seg lærerskolens buss og sjåfør og kjørte oss til huset i hagen der vi skal bo de første 2-3 ukene.
Veien var humpete og bussen var skranglete, men vi var ved godt mot og spente på å se det lille huset. -Og huset var lite! To små soverom, et lite bad med dusj og badekar, lite kjøkken og lita stue. Ingen klesskap eller knagger, men noen hyller til klær og ting. Vi var strålende fornøyde! Sarah, mor i det store huset, tok imot oss sammen med tre hunder, tre høner og en hane, og litt seinere fikk vi møte mannen hennes og de to døtrene pippa (7) og Emily(10). Jentene går på samme skole som våre unger skal gå på, og det var god kontakt fra første stund, språkutfordringer til tross!
Etter noen runder i bassenget og litt rydding ble vi henta av minibussen igjen, men nå var 4-5 av våre kommende kollegaer også med. Vi kjørte ut til et hotell med restaurant ved elva, -"Waterfront". Stedet var veldig idyllisk, og vi fikk se apekatter som hold til i trærne i området. Litt spesielt å se de store strømgjerdene som var satt opp som beskyttelse mot krokodiller og flodhester... Den dyreste retten kosta under 70kr, men så var maten også litt gatekjøkkenaktig;-)
Mens vi spiste, bygget det seg opp ganske mørke skyer, og akkurat da vi skulle kjøre hjem, brøt tordenværet ut for fullt! Det regnet til tider VELDIG, og det blåste en del også. Pangstart på oppholdet!
På veien hjem var vi innom det store supermarkedet. Det var ikke ekstremt billig, men det var bra utvalg og lett å finne ting vi hadde lyst på. Vet ikke helt om jeg er letta eller skuffa over at de hadde masse "vanlig" godteri og sjokolade... Og vin:-)
Neste morgen var det fint vær igjen, og etter en liten runde med tv (satelittv her i det lille huset!) og frokost, hoppet ungene i bassenget igjen. I ti-tida ble vi plukket opp av Tove og kjørt til Acaciaskolen sitt loppemarked! Sarah og familien solgte noen slags tepper, gamle videoer og bøker. Noen solgte også klær, møbler og leker. Bengt gjorde et kupp og kjøpte tre bøker for til sammen 15 kr! Etter en liten titt der (og noen veldig gode grillpølser!) dro vi videre for å se på huset vi skal overta når Tove drar. Det er kanskje litt større enn det vi har nå, med tre soverom, men det er ikke dusj, mindre kjøkken og ikke basseng... Men gangavstand til Acaciaskolen! Og så er det veldig koselig med bananpalme og papayatre:-)
Etter noen timer "hjemme" igjen kom Tove med bilen og hentet oss, og da hadde hun lasagne i ovnen til hele gjengen! Vi satt utenfor huset og koste oss og spiste, og etter en stund fikk vi underholdning i form av musikk fra The Chappel, som ligger like nedenfor huset. Trommer og korsang, litt afrikanskgospelaktig... Jeg synes det var eksotisk og stas!
Etterhvert ble vi, og særlig ungene, trøtte, og Tove ringte en superhyggelig taxidriver som kjørte oss trygt hjem. Ungene sovnet på rekordfart, og nå sitter jeg her med et glass rødvin og gleder meg til i morgen!

Heidi

2 kommentarer:

  1. Så gøy å lese om korleis dokke har det!!Jammenbra dei har sjokolade i Zambias, ellers kunne det ha blitt et tøft år...!
    Hils heile familien!
    Signe snakker forresten stadig om at dokke er i Afrika." Eirunn,Ingfrid og Viljar er i Afrika, men kommer snart tilbake!" Hm.. Trur ikkje ho heilt skjønner tidsbegrepet 1 år enda...:)

    SvarSlett
  2. Nå er jeg faktisk på nett i huset!! Signe har jo helt rett, vi kommer snart tilbake! Men gøy at hun snakker om oss! Hils masse!

    SvarSlett